Hoe verhuizen wij jouw webhosting?

Heb je al een website, maar ben je ontevreden met jouw webhost? Je kunt jouw domeinnaam verhuizen naar een andere webhost en daar een nieuw webhosting pakket aanschaffen.

Stap 1. We maken een backup van je oude website

Wanneer je naar een andere webhost gaat, krijg je een nieuwe lege kavel. Jouw websitebestanden (en e-mailadressen) verhuizen niet automatisch mee. Dat moet je zelf doen, of een verhuisservice bijbestellen. 

Ik zou in beide gevallen eerst een backup van je oude website maken. 

Een backup houdt in dat je een kopie van je database en van je bestanden opslaat op je computer. Vaak is er in het controlepaneel van de oude webhost een optie voor “backup maken” die een zip bestand voor je genereert.

Stap 2. Verhuiscode verkrijgen

Om een verhuizing in gang te zetten moet je een verhuiscode opvragen. Soms kun je dit zelf doen in het controlepaneel van jouw huidige webhost, soms moet je handmatig contact opnemen. 

In het laatste geval kun je een mailtje sturen zoals, “Ik ga mijn website verhuizen naar een andere partij. Graag ontvang ik van jullie de verhuiscode.”

Stap 3. Domeinnaam en webhosting aanschaffen

Laat de nieuwe hostingpartij weten dat jij naar hen wilt verhuizen.

Doorgaans hebben ze een tool zoals “Check je domeinnaam”. Wanneer je jouw domeinnaam invult, zal er “Bezet. Wil je verhuizen?” of iets dergelijks verschijnen. Klik daarop.

Daarna zal je gevraagd worden een webhosting pakket te kiezen. Kies jouw gewenste pakket (waar moet ik op letten?) en bestel.

Stap 4. Verhuizen

Ik wil helemaal opnieuw beginnen

Wil je opnieuw beginnen met een nieuwe website? Dan kun je gelijk de verhuiscode doorgeven en ons laten weten welke wensen je hebt voor een nieuwe website.

Ik wil mijn oude website overzetten

Zet jouw gebackupte website bestanden en database (zie stap 1) op de nieuwe webhosting omgeving en geef daarna de verhuiscode door.

  1. We zullen een nieuwe database met gebruiker aanmaken en uploaden dan je oude database van de backup. 
  2. In de backup van jouw oude website moet ergens een config bestand met database gegevens staan (bij WordPress is dat het wp-config.php bestand). Deze gegevens moet wij bijwerken naar die van jouw nieuwe database.
  3. We uploaden al je oude website bestanden via FTP naar je nieuwe server.

De e-mail moeten we niet vergeten

Had je een of meerder e-mailadressen die via je domeinnaam liepen? Dan moeten die ook aangemaakt worden. Dit kan jezelf doen of wij richten dit in voor je. Dit instellingen hiervoor kunnen per webhosting anders zijn.